Skip to main content

Mattilsynets Tilsynssystem (MATS)

Mattilsynets Tilsynssystem (MATS) er et saksbehandlingssystem som brukes daglig av over 1200 ansatte i Mattilsynet. Løsningen dekker hele prosessen fra planlegging til gjennomføring og registrering av tilsyn. I hvert steg støttes man av forklaringer, relevante regler og hjelp til å gå videre.

Prosjekt detaljer

Kunde

  • Mattilsynet

Teknologier

  • Java
  • Python
  • Jenkins
Prosjektbeskrivelse

Systemet håndterer et stort omfang av elektroniske skjemaer og har integrasjon med og pålogging via Altinn. Virksomheter som produserer mat bruker MATS som selvbetjeningsløsning til å registrere, søke og kontrollere egen saksinformasjon, noe som bidrar til å avlaste Mattilsynets saksbehandlere.

Backendutvikler

Rollen bestod av vedlikehold og arbeid med teknisk gjeld, oppgradering av testrammeverk til støtte for Java 11, omskriving av eldre funksjonell logikk og applikasjonslogikk. Oppgraderingene ble gjennomført med mål om å forlenge systemets levetid. Dette ga Mattilsynet den nødvendige tiden til å arbeide med utvikling av nye løsninger, gitt at et stort antall inspektører og brukere fortsatt var sterkt avhengige av det eksisterende systemet.

I utviklingsprosessen ble Java 8 og Java 11 benyttet som programmeringsspråk, i tillegg til noen applikasjoner skrevet i Python 3.10. For testing ble rammeverkene TestNG og JUnit benyttet. Server-side var systemet basert på en WildFly-Javaserver, med Enterprise Java Beans for server-side komponenter og Oracle 19c som database. Valg av teknologier og løsninger var basert på et ønske om å forberede en overgang fra on-prem-arkitektur til skyløsning for en eldre kodebase, i tillegg til å kunne legge grunnen for videre oppdateringer av den Java-baserte løsningen. 

DevOps-utvikler

Konfigurasjon og oppsett av Jenkins-pipelines for bygg, release og deploy. Arbeid med forenkling av virksomhetsprosess. Løsningsbeskrivelser og DevOps-arkitektur, prosessarkitektur, virksomhetsarkitektur. I forbindelse med Mattilsynets behov for å forenkle virksomhetsprosessen på team Mats har 

Frederik arbeidet med utvikling, konfigurasjon og oppsett av Jenkins-pipelines for bygg, release og deploy. Løsningen omfattet integrasjon med Jira, Bitbucket og Mattilsynets artifactory. Arbeidet bestod også av dialog med kunden for å beskrive og forenkle virksomhetsprosessen og omfattet utvikling av løsninger og DevOps-arkitektur samt arkitektur for arbeidsprosess og Mattilsynets virksomhet.

I utviklings- og driftsprosessen ble Jenkins benyttet som språk for automatisering, kontinuerlig integrasjon og leveranse for å sikre en jevn og pålitelig programvareutgivelse. For ytterligere automatisering og skreddersydd logikk ble Groovy brukt, med hensyn på fleksibilitet og nære integrasjon med Jenkins. For konfigurasjonsstyring og automatisert distribusjon, ble Ansible og dens webbaserte brukergrensesnitt, AWX, tatt i bruk for å effektivisere og standardisere serveroppsett og applikasjons-utrullinger. Til slutt ble Bash-scripting brukt for lavnivå automatisering og oppgaveløsning på Linux-baserte systemer, slik at man kunne håndtere repetitive oppgaver og kompliserte sekvenser av kommandoer på en effektiv måte. Også her var valg og løsninger basert på et ønske om å forberede en overgang fra on-prem-arkitektur til skyløsning.

Løsningen muliggjorde at Mattilsynet nå kunne i mye større grad enn før kunne rulle ut oppdateringer og endringer, noe som ga stor besparelse siden prosessen tidligere i stor grad hadde vært manuell. I tillegg ble det mulig å rette produksjonsfeil mye fortere enn før, noe som gjorde at Mattilsynet kunne øke produktivitetshastigheten på teamet.

Vil du vite mer? Kontakt oss

Vi tar gjerne en prat for å avdekke dine behov og snakke om hvordan vi kan løse dine utfordringer.

Steinar Hansen
CEO
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

T: 906 83 146 

Roger Slaaen
COO
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

T: 934 45 707 

Til toppen