Skip to main content

Spring I/O 2023

Her kommer noen inntrykk fra Spring I/O 2023 konferansen i Barcelona 18.-19. Mai som Arild og jeg (Thore) deltok på.


Arild hadde vært på Spring I/O i fjor og planla å dra igjen i år. Han mente det var en helt kurant konferanse og siden den falt på inneklemte dager rundt 17. mai så kastet jeg meg på.

Congress center where Spring IO take place

Det er en stund siden jeg brukte Spring / Boot aktivt i prosjekter da vi nesten utelukkende har valgt Quarkus for services, backend og backend-for-frontend de siste årene. Dermed virket en dedikert Spring konferanse som en smart måte å komme ajour på og samtidig få med seg trender og upcoming features.

Dette var 10. gang konferansen ble avholdt og samtidig feiret Spring Framework 20 års og Spring Boot 10 års jubileum. Så det hele åpnet med en Keynote som ga et historisk tilbakeblikk og litt feiring av seg selv og nøkkelpersoner.

Det var en ganske rolig konferanse med omtrent 1200 deltakere, så en del mindre enn JavaZone. Alt foregikk på engelsk og det var rundt 60 sessions og workshops.

Spring IO welcome pack with bag and access cards

Spring Boot 3.2 og Spring Framework 6.1 ble lansert første dag på konferansen og det var naturligvis mye som dreide seg om disse.Det var svært lite Kotlin på konferansen, kun en session hadde dette som tema, noe som var litt overraskende. Men det var desto mer snakk om Java 21 LTS som bare er et halvt år unna og som sikkert vil berøre majoriteten av utviklerne etterhvert. Spring MVC får f.eks. kommende støtte for virtuelle tråder og med Java 21 LTS kommer dette for fullt også i andre deler i og rundt Spring økosystemet. Eksempelvis Tomcat 11 som allerede finnes i ulike pre-releaser med støtte for Virtual Threads og Java 21 som minimum.

Der Quarkus har eliminere reflections ved å flytte store deler av dependency injection jobben til compile time (og dermed produsert bytecode som starter raskt med tanke på serverless og native compilation), er dette relativt nytt i Spring. Konferansen ga en fin gjennomgang av hvordan Spring's tilnærming til native compilation fungerer og hvordan de har samarbeidet tett med GraalVM teamet og vært en viktig bidragsyter til blant annet “Ready for Native Image

Jeg fulgte en del sessions rundt "serverless", Spring Boot og Kubernetes. Det skjer ganske mye interessant der med et bredt spekter av innfallsvinkler. Alt fra native compilation for rask oppstart og ytelse til gevinster som redusert kost og sustainability/grønn-it når man kan redusere ressursbruken til minne og CPU.Denne presentasjonen går inn på mye av dette.

Men det er ikke bare native compilation som kan bidra til rask oppstart. Ønsker man å reduser oppstartstiden ytterligere, var det flere sessions som omhandlet CRaC (Coordinated Restore at Checkpoint).

De som kjenner SnapStart på AWS Lambda er allerede familiære med konseptet. Applikasjonen startes opp og når den er klar for å ta i mot trafikk tas det et snapshot av den kjørende instansen. Det er dermed mulig å starte nye "ferdig oppvarmede" instanser fra snapshot-restore på "millisekunder", noe som gjør scale-to-zero med Java mye mer aktuelt.

Spring Framework 6.1 kommer dessuten med litt ekstra CRaC support, slik at man kan koble seg på snapshot/restore lifecycle selv dersom det er behov for å stenge ned eller restarte spesielle ressurser underveis i et slikt scenario.

Spring Boot 3.2 gir også en boost når det gjelder produktivitet med hot reload og direkte støtte for TestContainers. Dermed kan man automatisk få startet opp lokale instanser av databaser og lignende mens man utvikler, uten å måtte håndtere dette manuelt på utsiden selv.

For min del var konferansen en flott måte å bli oppdatert i Spring universet på. Jeg likte formatet med en spisset konferanse kun for Spring økosystemet. Alt foregikk på samme sted over 2-3 etasjer og bortsett fra en endeløs lang kø foran den gode kaffe'n var det hele ganske så smidig gjennomført.

Spring-IO fun car

Serveringen var kurant og siden lokalet var midt inne på område til den pågående bilmessen AUTOMOBILE BARCELONA 2032 fikk vi også sett noen bilnyheter 🚗 .

Barcelona er flott by og selv om det ikke ble tid til så mye sightseeing denne gang, rakk vi både en Champions League kamp (på kanskje byens minste bar) og en konsert med synth bandet VNV Nation på kvelden etter at konferansen var over.

 

Videos fra konferansen finner dere på YouTube